Dolma Kavkaz oshxonasining an'anaviy taomidir, u quyon go'shti, guruch, ziravorlar va tok bariglaridan tayyorlanadi. Quyon go'shtidan tayyorlangan dolma nozik ta'm va hidga ega bo'lib, uni so'z bilan ta'riflashga til ojiz. Bu oilangiz yoki do'stlaringiz bilan kechki ovqat yoki tushlik uchun juda mos keladi.
Tarkibi:
500 g quyon go'shti
1 stakan guruch
1 ta piyoz
2 bolak sarimsoq
2 osh qoshiq tomat pastasi
1 osh qoshiq quruq ko'katlar
1 osh qoshiq zira
1 osh qoshiq maydanoz
20-25 uzum (tok) barglari
2 osh qoshiq o'simlik yog'i
Ta'mga ko'ra tuz va qalampir
2 stakan suv
1-Qadam
Guruchni sho'r suvda o'rtacha olovda pishganicha qaynatib oling, so'ng filtrga soling va sovushini qoldiring.
2-Qadam
Piyoz va sarimsoqni mayda bo'laklarga bo’lib oling va oltin jigarrang bo'lgunga qadar o'simlik yog'ida qovuring. Piyoz va sarimsoqga tog'ralgan quyon go’shti va tomat pastasini qo'shing. Go'sht yumshoq bo'lguncha o'rtacha olovda qovuring.
3-Qadam
Quruq ko’katlar, zira va maydanozni taomga qo'shing, aralashtiring va tovani olovdan so’vutishga olib qo’ying.
4-Qadam
Uzum barglarini ish stoli yuzasiga yoyib, har bir varaqqa bir oz maydalangan go'sht va bir oz guruch soling.
Har bir varaqni rulon o'rang.
5-Qadam
Tayyor do’lmalarni qozonga zich terib chiqing. Dolmalarni usti to’liq qoplanguncha suv qo'shing, ta'mga ko’ra tuz va murch qo'shing.
6-Qadam
Suv qaynab chiqqungacha qozonni o'rtacha olovga qo'ying. Keyin olovni pasaytiring, qopqog'ini yoping va past olovda taxminan 40-50 daqiqa davomida pishiring.
Tayyor dolma ko’katlar va limon sharbati bilan issiq yoki sovuq holda tortiq qilinishi mumkin. Ushbu taom, albatta, nozik didli gurman larni xursand qiladi va uni sinab ko'rganlarning ishtahasini oshiradi.